Om nya systembolaget.se

Published: 2015-07-28 in Blog

Idag planerade jag att dra en sväng förbi vårat kära alkoholmonopol inför Urkult, och behövde få reda på öppettider. Eftersom vi lever i moderna tider använde jag då min webbläsare för att besöka http://www.systembolaget.se/, och fick då se att de gjort om sin webbsida rejält. Men, kära läsare, tänk min fasa när jag upptäckte att inga av sökfälten fungerar! Det visar sig att Systembolaget numera (?) kräver att man har JavaScript aktiverat i sin webbläsare för att kunna använda deras sida. Detta tycker jag är väldigt underligt när man är ett statligt bolag, och jag skickade därför följande via deras "tyck till"-formulär (som också kräver JS):

Underkänt. Sidan kräver JavaScript för att fungera och fungerar inte i t.ex lynx och därmed troligtvis ej heller med skärmläsare. Borde inte en del av Systembolagets uppdrag vara att vara tillgängliga för blinda personer? Samt att inte tvinga användare att köra främmande kod på sina datorer?

Nu i efterhand märker jag också att sidan laddar in Google Analytics, så jag hade även kunnat slänga in en rad om att det är underligt att man säljer data om svenskars dryckesvanor till amerikanska bolag. Nåväl.

Här hade jag tänkt ha ett litet utlägg om faran med att kräva att främmande kod körs för att webbsidor ska fungera, men det får bli en annan gång. Tills vidare rekommenderar jag att kika runt på langsec.org (Language-theoretic Security).